Tankegods

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at tankegods var et begrep som beskrev et sett med tanker, meninger og erfaringer? Da har du i såfall ikke mye tankegods på lager. Tankegods er det juridiske begrepet som beskriver gods som kun er tenkt at skal sendes til en resipient.

Historikk

Framveksten av julegavetradisjonen medførte også en framvekst av personer som forventet å få julegaver. Etter hvert som tilstrekkelig mange mennesker hadde blitt skuffet over å ikke få julegaver ble det mer og mer vanlig å bruke frasen «Det er tanken som teller». Enkelte politiske miljøer fant ikke denne ansvarsfraskrivelsen rettferdig, og etter stortingsvedtak 1. april 1946 ble det lovfestet at for å kunne fraskrive seg ansvaret for å gi en julegave til en resipient ved hjelp av «tanken som teller»-klausulen, så måtte man også ha kvittering for å ha levert inn en tanke til resipienten i en godkjent tankegodssentral.

Bruk

I dag brukes kvitteringer for tankegods i klagesaker vedrørende jule- og bursdagsgaver. Ved manglende eller vesentlig utilstrekkelig gaveoverlevering, kan gaveresipienten i saken levere en formell klage til gavetransmitteren, og kreve å få tilsendt kopi av gyldig kvittering for innlevert tankegods. Dersom det er et misforhold mellom signifikansen til den sosiale relasjonens mellom transmitter og resipient (vanligvis målt i sosioner), og tankegodsets størrelse, kan resipenten gå gjennom domstolene for å kreve at den sosiale relasjonen misligholdes.

Viktige hendelser for tankegodsparagrafen