Endringer

Hopp til navigering Hopp til søk
991 byte lagt til ,  9. aug. 2016 kl. 11:54
Linje 39: Linje 39:  
Siden du trolig ikke klarer å holde orden på den avanserte matematikken over, presenteres også en litt lettere modell.
 
Siden du trolig ikke klarer å holde orden på den avanserte matematikken over, presenteres også en litt lettere modell.
   −
Modellen forutsetter at ved fullstendig beruselse, ρ = 1.0, er den rustransformerte humørfunksjonen lik en konstant ''k'' multiplisert med den deriverte humørfunksjonen. Et stigende faktisk humør gir altså positivt rustransformert humør. Ved ρ = 0 er naturlig nok den rustransformerte humørfunksjonen lik det faktiske humøret. Ved 0 < ρ < 1 benyttes lineær interpolasjon mellom de to verdiene.
+
Modellen forutsetter at ved fullstendig beruselse, ''ρ'' = 1.0, er den rustransformerte humørfunksjonen lik en konstant ''k'' multiplisert med den deriverte av humørfunksjonen. Et stigende faktisk humør gir altså positivt rustransformert humør. Ved ''ρ'' = 0 er naturlig nok den rustransformerte humørfunksjonen lik det faktiske humøret. Ved 0 < ''ρ'' < 1 benyttes lineær interpolasjon mellom de to verdiene.
   −
I eksempelet under er skaleringen ''k'' satt til 3. Den underliggende humørfunksjonen følger en tredjegradsfunksjon med synkende humør i begynnelsen og mot slutten, og stigende humør i midten av perioden. Alkoholpromillen følger kurven i den øverste figuren, og når nesten opp til promilleterskelen på det meste.
+
I eksempelet under er skaleringen ''k'' satt til 3, og promilleterskelen er satt til 2. Den underliggende humørfunksjonen følger en tredjegradsfunksjon med synkende humør i begynnelsen og mot slutten, og stigende humør i midten av perioden. Alkoholpromillen følger kurven i den øverste figuren, og når nesten opp til promilleterskelen på det meste.
    
[[Image:Rustransformert.png|alt=Faktisk og rustransformert humørforløp gjennom en fyllekule|Faktisk og rustransformert humørforløp gjennom en fyllekule]]
 
[[Image:Rustransformert.png|alt=Faktisk og rustransformert humørforløp gjennom en fyllekule|Faktisk og rustransformert humørforløp gjennom en fyllekule]]
   −
Den gule linjen viser den fullt transformerte humørfunksjonan, altså slik humøret ville ha vært ved ρ = 1.0. Den rustransformerte humørfunksjonen ligger mellom den faktiske og den fullt transformerte funksjonen, og nærmer seg den fullt transformerte der promillen går mot terskelverdien.
+
Den gule linjen viser den fullt transformerte humørfunksjonen, altså slik humøret ville ha vært ved ''ρ'' = 1.0. Den rustransformerte humørfunksjonen ligger mellom den faktiske og den fullt transformerte funksjonen, og nærmer seg den fullt transformerte der promillen går mot terskelverdien.
 +
 
 +
Selv om det underliggende humøret i hovedsak er negativt, ligger den rustransformerte humørfunksjonen på positiv side der humørfunksjonen er stigende og promilleverdien er tilstrekkelig høy.
 +
 
 +
== Konklusjon ==
 +
 
 +
For å utnytte effekten av rustransformasjon, bør man sørge for at den rustransformerte aldri ligger lavere enn humørfunksjonen, som vist i eksempelet over.
 +
 
 +
Dette gjør man best ved å sørge for en høyest promille når den underliggende humørfunksjonen er negativ, men stigende, for eksempel på vei ut av en lettere depresjon. Når humørfunksjonen er positiv, er det sjelden mye å hente på å øke promillen, og det innebærer en fare for at humørfunksjonen begynner å synke mens alkoholpromillen er høy, slik at den rustransformerte blir negativ.
 +
 
 +
Det problematiske er å vite hvordan den underliggende humørfunksjonen utvikler seg mens promillen er høy, slik at man kan planlegge videre alkoholkonsum.
    
[[Kategori:Matematikk]]
 
[[Kategori:Matematikk]]
 
[[Kategori:Rus]]
 
[[Kategori:Rus]]

Navigasjonsmeny