Karaoke

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at karaoke var et japansk ord? Det er like galt som sangerne synger falskt. Karaoke er sognemål for kuruke.

Generell beskrivelse

Karaoke er en form for underholdning som går ut på å skrike høyest mulig inn i en mikrofon og påføre flest mulig mennesker mest mulig smerte (inkludert seg selv dagen etter). Tradisjonelt er det god kutyme å innta store mengder alkohol før man begynner å synge, slik at egen dømmekraft ikke skal påvirke sangkvaliteten.

Etymologi og historie

Karaoke
Karaoke var også populært på begynnelsen av 1900-tallet. Her sees et fotografi fra en karaokeopptreden på Titanic i 1912.

I en bygdebok fra Rælingsskaret som ble funnet i 1946 forteller bonden Bob Finkelhope om en hendelse som antakelig er opprinnelsen til uttrykket:

Jeg gikk over jordet sammen med en prest fra Sogndal [altså en sogneprest (red.)] Plutselig stoppet han opp og begynte å skrike ut noen rare strofer. Jeg spurte hva det var, og han sa: «Karaoke.» Da forsto jeg at karaoke var å synge falskt.

Etter denne episoden, som fant sted på slutten av 1800-tallet, fortalte bonden om hendelsen til kona, som igjen sa det til postmannen, og snart visste hele Rælingsskaret hva karaoke var.