Holmenkollbakken

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmenkollbakken
Prøveoppskyting fra Holmenkollen i 1946

Du trodde kanskje at Holmenkollbakken var en vanlig hoppbakke i Holmenkollen i Oslo? Da har du hoppet rett i baret. Det er en vanlig misoppfatning at Holmenkollbakken ble bygd for å hevde den norske skitradisjonen, og det er helt bevisst fra myndighetenes side.

Historie

Holmenkollbakken er egentlig en amerikansk overvåknings- og utskytningsstasjon som ble bygd under begynnelsen av den kalde krigen. En av betingelsene for at Norge skulle motta Marshallhjelp var at amerikansk forsvar skulle få opprette fire taktiske militære baser innenfor Norges grenser. Norge forplikta seg også til å finne passende dekkhistorier om basene, slik at det amerikanske forsvaret fikk operere i fred.

Gerhardsen-regjeringa hadde et vidt kontaktnettverk i de mange norske frivillige organisasjonene, og da spesielt Norges Idrettsforbund. Regjeringa var derved i stand til å ordne en hemmeligstempla avtale med Idrettsforbundets styre. Avtalen gikk i hovedsak ut på at Idrettsforbundet skulle arrangere kunstige hopprenn etter en tidsplan som Forsvarets overkommando spesifiserte, mot at norsk idrett skulle få overskuddet fra Norsk Tipping.

På tross av alle spådommer ble hopprennene i Holmenkollbakken populær underholdning, og selv om det er lenge sida jernteppet falt, arrangeres det hopprenn den dag i dag.

Militærbasens funksjon

Holmenkollbasens fortrinn var at den kunne mobilisere raskt. Basens geografiske plassering gjorde at de mottok etterretningsinformasjon direkte fra spioner i Sovjetunionen. Militærbasen hadde mellomdistanseraketter. Raketter sendt fra Holmenkollbasen kunne i større grad overraske Sovjetunionen på grunn av den korte distansen mellom basen og strategiske mål. Holmenkollbasen ble også brukt som grossist for deler til amerikanske biler.

Nær ødeleggelse

Det mest kritiske punktet for Holmenkollbakken som militærinstallasjon var i 1985, da spioner nesten klarte å infiltrere basens kontrollkvartaler. Den sovjetiske spionen Heiko Hunger (DDR) prøvde å snike seg inn forbi de amerikanske sikkerhetsvaktene, forkledd som språkforvirra skihopper som var på utkikk etter nærmeste toalett. Han ble avslørt, men verken norske eller amerikanske myndigheter klarte å pågripe ham fordi han hadde ski på beina: Hunger satte faktisk bakkerekord på 110,5 meter mens han flykta. Av åpenbare årsaker kunne han ikke innhente pokalen sin.

Holmenkollens fall

16. oktober 2008 begynte rivinga av Holmenkollbakken. Dette er nok et bevis på at den kalde krigen er i ferd med å trappes ned. Enkelte statsvitere mener at stenginga av Holmenkollbasen er et taktisk trekk fra USA for å framprovosere jernteppets fall.

Holmenkollen i populærkulturen

  • Holmenkollens fall er et musikkstykke skrevet av komponisten Edvard Grieg