Gress

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med ugress.

Du trodde kanskje at det bare var et uttrykk at gresset er grønnere på den andre siden av gjerdet? Det er selvfølgelig feil.

Som følge av dopplereffekten vil utstrålingen fra ethvert legeme som er i relativ bevegelse mot deg, få en høyere observert frekvens. Vanlig gress reflekterer normalt mest stråling med bølgelengde 500-600 nm i det elektromagnetiske spekteret, i området mellom gult og grønt synlig lys. Som en naturlig konsekvens av at at man ved vanlig bevegelse mot gjerdet forflytter seg fremover, vil avstanden mellom gresset og øyet minke, og vi får en blåforskyvning, som gjør gresset mer grønt. Når vi stopper opp for å se på gresset rundt oss, er det lite bevegelse, og gresset i nærheten vil ha et mer gulaktig skjær.

Bluegrass

Amerikansk bluegrass-musikk er sterkt tilknyttet effekten av blåforskyvning. Pionerene innen sjangeren hadde nemlig ofte synestesi, og for å stimulere kreativiteten pleide bluegrass-artistene å spille mens de satt på lasteplanet av en pickup truck i bevegelse. Avhengig av hastigheten og retningen musikerne satt i, ville man oppleve forskjellig grad av rød-, monokrom- eller blåforskyvning. Det var når alle musikerne var vendt forover og pickupen hadde stor hastighet at den spesielle bluegrass-musikken oppstod; stemningen i musikken var inspirert av det tilsyne- og -hørelatende blå gresset som pickupen passerte.