Fluer

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at fluer var en plage du måtte leve med? Det er selvfølgelig ikke riktig. Viktigperia har en enkel oppskrift for å fjerne alle verdens fluer på bare fem år.

For en utenforstående uten forståelse som deg selv kan fem år kanskje virke lenge, og du tenker sikkert at det blir svært arbeidskrevende. Men faktum er at du bare må gjøre én flue fortred, så går resten av seg selv.

En studie på campus ved Universitetet i Rælingsskaret kan ekstrapoleres og gi et estimat på 20 trilliarder (2·1022) fluer i verden.

En vanlig husflue legger mellom 75 og 150 eggklaser med ca. 500 egg i hver. Hvis vi svært konservativt antar én livssyklus per år, vil én hunnflue dermed bli til omtrent 25 000 hunnfluer neste år. Ved å drepe denne ene flua reduseres altså verdens fluebestand med 25 000 hunnfluer det neste året.

Antall utryddede fluer etter n år
Antall utryddede fluer etter n år

Disse hunnfluene ville selvfølgelig også ha formert seg hvis de hadde blitt klekket, og dermed gitt den opprinnelige flua 625 millioner kvinnelige barnebarn, som igjen ville blitt 16 billioner (1,6·1013) året etter. Det kan da lett vises at å drepe den ene flua i år vil redusere antall hunnfluer om fem år med 10 trilliarder (1·1022). Det samme gjelder selvfølgelig også for hannfluene, og vi har effektivt utryddet alle verdens fluer på bare fem år. Den globale bestanden av fluer etter at den første flua er drept er vist i figuren til høyre.

Kritikk

Denne artikkelen har fått kritikk for usikkerhet i antakelsene om reproduksjonsraten og antall fluer i verden. Selv om antall fluer så skulle være en million ganger høyere enn anslått og reproduksjonsraten var så lav som 1000 per år, ville likevel den totale tiden til den siste flua døde være mindre enn åtte år. Viktigperia ser seg undrende på hvorfor ingen har gjort dette allerede.