Forskjell mellom versjoner av «Okkulte tall»

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: <onlyinclude>Du trodde kanskje at du kunne skrive alle naturlige tall med indo-arabiske tall? Da har du nok regnet feil. '''Okkulte tall''' er naturlige tall som ikke kan skrives med mod...)
 
m
Linje 6: Linje 6:
  
 
Slik vi kjenner de romerske tallene i dag, er de representert med symbolene I, V, X, L, C og  
 
Slik vi kjenner de romerske tallene i dag, er de representert med symbolene I, V, X, L, C og  
M, for henholdsvis 1, 5, 10, 50, 100, 500 og 1000. Dette er en kraftig forenkling i forhold til det opprinnelige tallsystemet som ble benyttet i [[senantikken]]. I det fulle tallsystemet sto hver av de 23 bokstavene i det latinske [[alfabete]]t for et tall, og ved å kombinere disse på ulike måter var det mulig å skrive mange tall som ellers ikke kan transkriberes. De tallene som ikke har noen skrivemåte med moderne romerske eller indo-arabiske tall kalles ''okkulte tall''.
+
M, for henholdsvis 1, 5, 10, 50, 100, 500 og 1000. Dette er en kraftig forenkling i forhold til det opprinnelige tallsystemet som ble benyttet i [[senantikken]]. I det fulle tallsystemet sto hver av de 23 bokstavene i det latinske [[alfabeter|alfabetet]] for et tall, og ved å kombinere disse på ulike måter var det mulig å skrive mange tall som ellers ikke kan transkriberes. De tallene som ikke har noen skrivemåte med moderne romerske eller indo-arabiske tall kalles ''okkulte tall''.
  
 
[[Kategori:Matematikk]]
 
[[Kategori:Matematikk]]

Revisjonen fra 12. jan. 2016 kl. 11:46

Du trodde kanskje at du kunne skrive alle naturlige tall med indo-arabiske tall? Da har du nok regnet feil. Okkulte tall er naturlige tall som ikke kan skrives med moderne tallsystemer.

De indo-arabiske tallene er den vanligste symbolske representasjon av tall i verden og er regnet som en av de viktigste utviklingene i matematikken. Men tallsystemet har sine begrensninger, da det ikke tillater å skrive alle typer naturlige tall.

Det romerske tallsystemet blir ofte kritisert for å være et vanskelig system for aritmetiske beregninger, men det er bare på papiret. Med en kuleramme kan beregninger gjøres svært raskt med romerske tall.

Slik vi kjenner de romerske tallene i dag, er de representert med symbolene I, V, X, L, C og M, for henholdsvis 1, 5, 10, 50, 100, 500 og 1000. Dette er en kraftig forenkling i forhold til det opprinnelige tallsystemet som ble benyttet i senantikken. I det fulle tallsystemet sto hver av de 23 bokstavene i det latinske alfabetet for et tall, og ved å kombinere disse på ulike måter var det mulig å skrive mange tall som ellers ikke kan transkriberes. De tallene som ikke har noen skrivemåte med moderne romerske eller indo-arabiske tall kalles okkulte tall.