Eufemistisk inflasjon

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at inflasjon bare var et begrep i økonomien? I så fall bør nok intelligensen din devalueres. Inflasjon forekommer også i språket, og eufemistisk inflasjon er en type språklig inflasjon.

Definisjon[rediger]

Eufemistisk inflasjon er effekten av at eufemismer, eller omskrivninger, avtar over tid, og derfor må erstattes av en ny eufemisme.

Mekanisme[rediger]

Grunnen til at en eufemisme brukes i utgangspunktet, er oftest at det er knyttet negative konnotasjoner til det opprinnelige begrepet. Ved å bruke en omskrivning med et positivt ladet ord, oppnår man å kunne snakke om temaet uten å vekke negative følelser hos samtalepartneren. Det er viktig å merke at man ikke endrer det underliggende temaet, bare begrepet som benyttes om det. Når eufemismen over tid blir innarbeidet, knyttes derfor de negative konnotasjonene seg også til det nye ordet. Ordet mister sin eufemistiske effekt, slik at man man må finne en ny omskrivning.

Eksempel[rediger]

Et eksempel på eufemistisk inflasjon er ordet «neger». Agatha Christies klassiker «Ten Little Niggers» byttet navn til «Ten Little Indians» da det viste seg at «nigger» var rasistisk. Da det etter en stund viste seg at denne tittelen også var rasistisk, byttet boken navn til «And Then There Were None.» På norsk ble ordet som prefiks, «neger-», erstattet av «sydhavs-» en gang på 1990-tallet, etter presedens fra Langstrømpe-saken. Derfor heter det som tidligere ble kalt «negerarbeid» i dag «sydhavsarbeid», og «å negere» heter nå «å sydhavse». I dag har «sydhavs»-prefikset mistet sin eufemistiske effekt, og vi ser en tendens til at det er i ferd med å erstattes av andre ord, som av hensyn til senere generasjoner ikke kan gjengis her.

Andre eksempler[rediger]

  • Problem → utfordring → mulighet → løsning
  • Skal → bør → kan