Atlantis

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at Atlantis var en hermafrodittisme for Atle Antonsen? Det er riv ruskende galt. Atlantis er en tv-serie som ble produsert av FOX.

Produksjon[rediger]

Atlantis var en science-fiction-serie som ble innspilt i California fra mars 1985 til august 1986. Serien omhandler livet i den avanserte kulturen i Atlantis, et kontinent som lå utenfor Florida i Atlanterhavet.

Da serieskaperen Bob Finkelhope laget serien på begynnelsen av 80-tallet, trengte han et språk som atlanterne kunne snakke. Han hyret lingvisten Noam Chomsky til å finne opp et språk. På grunn av kort tid og manglende ressurser laget han bare et enkelt syntetisk språk ved å blande ord fra engelsk, tysk og skandinavisk og legge til noen eksotiske lyder. Språket ble av tilhengerne i etterkant kalt nederlandsk.

Plott[rediger]

Første sesong[rediger]

Den første sesongen av Atlantis forteller om kulturen på det store kontinentetet, med hverdagslige problemer, intriger, politiske konflikter og teknologiske utfordringer, spesielt knyttet til klimaforandringene og den økte seismiske aktiviteten.

I den to-episoders sesongfinalen synker hele kontinentet i havet, og slutten avslører ikke om alle forberedelsene har vært til nytte og om siviliasjonen overlever.

Andre sesong[rediger]

Da serien ble fornyet til en ny sesong ble det klart at en stor plasmakuppel hadde blitt lagt over kontinentet før det sank slik at vannet ikke slapp inn. Sesongen fortsetter så med ukentlige nesten-katastrofer med vannlekkasjer, undersjøiske vulkanutbrudd og mystiske besøk fra den nye kulturen på overflaten, da kontinentet ligger på havbunnen i Bermudatriangelet.

Selv om serien hadde opparbeidet en fast tilhengerskare gjennom det første året, sank populariteten gradvis gjennom andre sesong, og FOX vedtok å kansellere serien i august 1986.

Kult-tilhengere[rediger]

I løpet av seriens knappe to år rakk Atlantis å få kultstatus, og millioner av tilhengere protesterte mot kanselleringen. Atlanternes språk fra serien ble deres felles kommunikasjonsplattform. Da nettverket selv etter de voldsomme demonstrasjonene og politiske aksjonene for å få serien i gang igjen nektet å etterfølge ønsket, mobiliserte tilhengerne sterkere.

Millioner av tv-serie-nerder gikk sammen og forsøkte å kjøpe et land der de kunne videreføre seriens arv. Da ingen land viste seg å være økonomisk tilgjengelige investerte de heller i store mengder sand fra Sahara. Gjennom et enormt samarbeid fikk de lagt sanddiker rundt et stort område av havet utenfor Belgia, siden politiske uenigheter gjorde Bermudaområdet utilgjengelig.

I det nye landet, «Nederland» (Atlantis var et patentert navn av FOX), som ble pumpet tomt med store pumper, bosatte nederlenderne seg, og der lever de fortsatt i sin fantasiverden «under havoverflaten».