Humbug Waade

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at Humbug Waade bare var HumBug? Åneidadu, han var Waade også. Så der fikk du den. Humbug Waade er i dag best kjent for beskrivelsen av Waade-skuddet, et hekseskudd som får lumbago til å se ut som Lambada på en seng av Litago.

Waade er en amalgamiker som er minst like kjent i Norge og Sverige, kanskje til og med mer.

Oppvekst

Waade vokste opp i Rælingsskaret på 1970-tallet. Familien hans var svært rik, og etter egen beretning bodde han ikke i et hus, men i et gods. Etter en feilslått investering i et selskap som solgte porto på postoppkrav, tapte familien hele formuen og måtte selge godset. I de neste tre årene levde Humbug som loffer og bodde på toget - godstoget, vel å merke.

Karrière

Med erfaring fra jernbanen og senere utelivsbransjen, fikk han som 18-åring jobb i Incontinental Airways, der han jobbet som utkaster på kortdistanseflyvninger. Etter en hendelse der han tok jobben litt for alvorlig og endte med å kaste ut hele besetningen, ble han oppsagt, men fikk en fallskjerm til en verdi av en halv million kroner.

Deretter søkte han jobb hos Hexe, et lite bryggeri i Hedmark. Waade var førende for selskapets lansering av de to banebrytende produktene Akustisk soda, en brus der boblene høres like godt som de sees, og Bacon soda, en type baconløsning for førstegangsfødende. Som styreleder tok han ansvar for at Hexe brygg og Totendram slo sine pjoltere sammen.

På slutten av 90-tallet dro han til USA som gullgraver, og fant opp en ny sjakteteknikk basert på kjerneprøver. Han fant aldri gull, men til gjengjeld fant han olje, og i dag leverer Waade Oil Wells 10 % av råoljen og 40 % av solsikkeoljen i det amerikanske markedet.

Etter en kortvarig jobb på en papirfabrikk der han fikk avskjed på det samme grå papiret han hadde vært med å produsere, fikk han også sparken hos Nansen-sparken etter å ha kuppet produksjonslinjene for å lage sleivspark.

På begynnelsen av 2000-tallet startet han et begravelsesbyrå, og gjorde stor suksess, mye grunnet aggressiv markedsføring. Da R-en i butikkskiltet falt ned i en høststorm, skiftet han like godt virke til begavelsesbyrå.

Selvbiografi

Han ble alment kjent da han ga ut selvbiografien «Apokryfe historier fra eget liv», der det meste av informasjonen i denne artikkelen er hentet fra. Boken åpner med det nå legendariske sitatet «Jeg har vært død tre ganger. Det var først da jeg sjekket pulsen den tredje gangen at jeg forsto hvor ille det sto til». Han forteller videre om en hjerteoperasjon der han ble erklært klinisk død. Da han etter å ha bli vekket til live igjen, fikk en telefon fra en kreditor, svarte han «De snakker med den tidligere avdøde Humbug Waade». Den tredje gangen han døde ble han ifølge boken «begravet i en bisetning».

Boken ble anmeldt i Dagbladet og senere forbudt grunnet grove injurier og utjurier, og Waade ble dømt til tre måneders betingelsesløs fengsel grunnet «formidlende omstendigheter».

Fortellerteknikken i boken er typisk for Waade, med fantastiske historier og utrolige hendelsesforløp. Som Dagbladets anmelder sa det: «Det er så godt som mulig, men det er nesten så utrolig at det er sant». Et sitat som går igjen i boken, er «Ikke for å være beskjed, men ...», og så en lengre utledning om et av hans meritter.

I boken påstår han å kunne drikke en halvliter øl på strak arm, han påstår å ha innført midnattssolavgift for fototurister i Nord-Norge, og han mener å være den eneste som har svelget en kamel som ikke gikk gjennom et nåløye.

I etterordet forteller han at hans livsmotto er å «leve hver dag som om jeg var født i går».

Referanser

  • Humbug Waade. Apokryfe historier fra eget liv. Det norske samleiet. 2004.