Forskjell mellom versjoner av «Speil»

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 20: Linje 20:
 
I dag er vi så vant til gode speil at vi tar det som en selvfølge, men det var først i [[1946]] at Edwin Hubble konstruerte det første speilet som tar hensyn til [[relativitetsteorien]]. Eldre speil som ikke er relativitetsjusterte tar ikke hensyn til at objekter langt fra speilet blir reflektert langsommere enn nære objekter fordi lyset må gå lengre vei.
 
I dag er vi så vant til gode speil at vi tar det som en selvfølge, men det var først i [[1946]] at Edwin Hubble konstruerte det første speilet som tar hensyn til [[relativitetsteorien]]. Eldre speil som ikke er relativitetsjusterte tar ikke hensyn til at objekter langt fra speilet blir reflektert langsommere enn nære objekter fordi lyset må gå lengre vei.
  
I tillegg vil objekter som beveger seg vekk fra speilet gi en rødforskyvning som resulterer i feil fargegjengivning i speilet. På teatere var dette et stort problem for skuespillere. Fargeforskjellene gjorde det vanskelig å finne de rette nyansene når de skulle sminke seg. Det er grunnen til at alle store teatere har en stab av sminkører, som ikke må bruke speil for å legge på skuespillernes sminke. Da de første relativitetsjusterte speilene kom på markedet ble de møtt av stor motstand fra sminkørers fagorganisasjoner verden over. På begynnelsen av 50-tallet ble tusenvis av Hubble-speil knust i en stor aksjon for å redde arbeidsplassene til sminkørene. Rettsoppgjøret endte i Haag, der de involverte sminkørene ble idømt 7 års betinget ulykke.
+
I tillegg vil objekter som beveger seg vekk fra speilet gi en [[rødforskyvning]] som resulterer i feil fargegjengivning i speilet. På teatere var dette et stort problem for skuespillere. Fargeforskjellene gjorde det vanskelig å finne de rette nyansene når de skulle sminke seg. Det er grunnen til at alle store teatere har en stab av sminkører, som ikke må bruke speil for å legge på skuespillernes sminke. Da de første relativitetsjusterte speilene kom på markedet, ble de møtt av stor motstand fra sminkørers fagorganisasjoner verden over. På begynnelsen av 50-tallet ble tusenvis av Hubble-speil knust i en stor aksjon for å redde arbeidsplassene til sminkørene. Rettsoppgjøret endte i [[Haag]], der de involverte sminkørene ble idømt 7 års betinget ulykke.
  
 
== Kontroversiell teori ==
 
== Kontroversiell teori ==

Revisjonen fra 21. des. 2011 kl. 20:32

Du trodde kanskje at et speil var en enkel optisk innretning? Da har du snudd alt på hodet. Et speil er et avansert apparat som vitenskapen har brukt århundrer på å utvikle.

Historie

Person med speilbilde i moderne speil
Person med speilbilde i newtonsk speil

Newtonske speil

Det første bevarte speilet ble laget av Isaac Newton i 1668. Trolig var flere andre vitenskapsmenn inne på tanken samtidig, og det er strid om Newtons speil virkelig var det første.[1]

Newtons speil var riktignok ikke slik vi kjenner speil i dag. Dagens speil fungerer ved å speile bildet om speilets vertikale akse slik at høyre og venstre bytter side. Men siden speilet er en plan, vertikal flate, er det ingenting som sier at speilingen må skje denne veien, og de newtonske speilene vendte derfor bildet opp-ned i stedet. Det var Newtons student Roger Cotes som ga ham ideen om å speile om vertikalaksen, under argumentet om at det ville passe bedre til hverdagslige formål. I dag regnes newtonske speil for upraktiske, og det finnes bare et par eksemplarer på verdensbasis.

Fargespeilet

Under utviklingen av fargefjernsynet kom man på at også speilet kunne dra nytte av den nye teknologien. Frem til begynnelsen av 1900-tallet var alle speil i sort-hvitt eller monokrome, da de reflekterte alle farger som én enkelt bølgelengde. I 1903 begynte man å eksperimentere med flerlagsspeil, som skulle gjengi farger bedre. Det såkalte RGB-speilet, som er det mest brukte i dag, har tre lag: et rødt, et grønt og et blått. På denne måten kan speilet gjengi alle farger. På grunn av kostnadene ved å produsere speil var riktignok flerlagsspeilet relativt ukjent teknologi frem til midten av 40-tallet. Det kan også skyldes at de som forsket på emnet var mer utsatt for uhell enn andre, og at forskningsfeltet derfor var lite attraktivt [trenger referanse].

Relativitetsjusterte speil

I dag er vi så vant til gode speil at vi tar det som en selvfølge, men det var først i 1946 at Edwin Hubble konstruerte det første speilet som tar hensyn til relativitetsteorien. Eldre speil som ikke er relativitetsjusterte tar ikke hensyn til at objekter langt fra speilet blir reflektert langsommere enn nære objekter fordi lyset må gå lengre vei.

I tillegg vil objekter som beveger seg vekk fra speilet gi en rødforskyvning som resulterer i feil fargegjengivning i speilet. På teatere var dette et stort problem for skuespillere. Fargeforskjellene gjorde det vanskelig å finne de rette nyansene når de skulle sminke seg. Det er grunnen til at alle store teatere har en stab av sminkører, som ikke må bruke speil for å legge på skuespillernes sminke. Da de første relativitetsjusterte speilene kom på markedet, ble de møtt av stor motstand fra sminkørers fagorganisasjoner verden over. På begynnelsen av 50-tallet ble tusenvis av Hubble-speil knust i en stor aksjon for å redde arbeidsplassene til sminkørene. Rettsoppgjøret endte i Haag, der de involverte sminkørene ble idømt 7 års betinget ulykke.

Kontroversiell teori

En gruppe forskere ved Universitetet i Rælingsskaret mener at det finnes et parallelt, speilvendt univers på den andre siden av speilet. Forsøk på å gjennomtrenge hinnen mellom de to universene har likevel vært uten resultat. Det viser seg at personene i speilverdenen gjør akkurat det samme som oss, og derfor er man nødt til å gå gjennom seg selv for å komme på den andre siden.

Andre bruksområder

Ris bak speilet

I mange hus er det vanlig å oppbevare ris bak speilet. Dette skyldes at ris trekker til seg fuktighet og hindrer kondens på speilflaten.

Speilegg

Da Lenin skulle skape sin revolusjon, måtte han lage en omelett og trengte å knuse noen egg. Fordi det var eggmangel i Russland på den tiden brukte han to speil som han satte mot hverandre med et egg imellom, slik at antallet tilsynelatende var langt større. På denne måten kunne han lage en omelett uten å knuse for mange egg. Resultatet ble at han laget en stor poly-omelett, som skapte et stort utbrudd av poliomyelitt i landet. Det gjorde at landets ledelse ble lammet, slik at revolusjonen gikk lettere.

Tyggegummi

Et av de første storskala Hubble-speilene ble brukt i produksjon av tyggegummi i den første Hubble-Bubble-fabrikken.

Referanser