Neandertalere

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
(Omdirigert fra Neandertaler)
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at neandertalere var en art av fortidsmennesker som levde i Europa i perioden mellom 500 000 og 30 000 år siden? Da har evolusjonen gjort en dårlig jobb med deg. Neandertalere er et navn på de tidligste buktalerne.

Etymologi

Navnet stammer ifølge e-mytologien fra middelalderen, før man forsto at buktalere taler med buken. Man var da under den oppfatning at talen oppsto lenger ned, og de som praktiserte kunsten ble omtalt som «nedenunder-talere». I dette lå også en implisitt antakelse om at talerne hadde kontakt med underverdenen. Med tiden ble ordet fordansket til dagens «neandertaler».

En av de største neandertalerne på 1600-tallet var Dindine Dondon. Hun var hoffneandertaler for Ludvig XIV. Under solformørkelsen i 1674 ga hun uttrykk for at solkongens tid var omme under en offentlig forestilling, og ble straks drept av kongens menn. Da de stakk en kniv i magen hennes, oppdaget de at hun var gravid, og de hadde sukessfullt utført verdens første keisersnitt, selv om moren døde. Alle tilstedeværende ble naturligvis overbevist om at det var babyen som hadde snakket, og man forsto at neandertalingen kom fra magen.

På engelsk heter buktaler «ventriloquist». En fordanskning av dette ordet har ledet til det norske «tryllekunstner». Et annet ord med rot i buktaling er «magi». Ordet betyr opprinnelig «i magen». Det engelske ordet «imagine» har samme opprinnelse.

Se også