Tusen og en hatt

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Denne artikkelen trenger flere seksuelle hentydninger for å tilfredstille Viktigperias standarder.

Du trodde kanskje at samlingen av historier fra orienten het «Tusen og en natt»? Den må du lenger ut i Melkeveien med. Samlingen heter egentlig Tusen og en hatt og er basert på en motevisning i middelalderens India.

Historikk

I 1142 arrangerte den persiske kongen Shahryr en stor motevisning hvor et nytt stoff sto i sentrum. Det ble sagt at to menn hadde klart å lage et stoff som bare kunne sees av intelligente folk.

Senere ble det klart at stoffet ikke eksisterte. Alle modellene gikk nakne, men siden det var kongens 1001 konkubiner som skulle kles i det nye stoffet var det få som hang seg opp i dette. De eneste plaggene som virkelig eksisterete var hattene, og de var laget av kreppapir.

Uttrykk

Mange ordtak og uttrykk har sine opphav fra Tusen og en hatt. For eksempel det å «blande hattene» henspiller på tre av konkubinene som snublet i hverandre, hvorpå både hatter og pupper blandet seg. Å være «høy i hatten» kommer fra et eldre uttrykk, «å rulle i halmen med en hatt». Dette betyr selvsagt å ta en konkubine til sin seng, eller å «trykke hatten til sitt bryst».