Trestamming

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at trestamming hadde noe med trestammer å gjøre? Da har du trolig ikke den beste avstamningen. Trestamming er en spesiell form for stamming der man alltid gjentar det samme ordet tre ganger.

Historie

Trestamming stammer fra en indiansk språkstamme der man gjentok alle ord tre ganger for å forsikre seg om at alle hadde fått dem med seg. Stammingen har senere spredd seg til store deler av verden, trolig ved hjelp av postverkets mangelfulle smitterutiner. I dag finnes mange former for trestamming, og den gjør seg gjeldende i mange ulike språk.

Eksempler på trestamming i norsk

Agar, agar-agar
Fra Kunnskapsforlagets Engelsk-norsk blå ordbok
  • Agar, agar-agar

Trestamming i andre språk

Trestamming forekommer i dag også i mange andre språk.

Samisk

I samisk språk har trestamming blitt så vanlig at man kan gjøre det som en gruppeaktivitet. Hvis én person sier «Bures», svarer en annen «Bures bures».

Trestamming i populærkulturen

  • Travis' sang «Sing» inneholder trestamming.
  • Beatles' sang «She Loves you» inneholder trestamming.

Varianter

På enkelte språk finnes det varianter av trestamming med flere gjentakelser. Dette kalles firstamming, femstamming osv., og går under samlebetegnelsen polystamming.

På engelsk er det klassiske eksempelet steppebison, eller plains bison (bison bison bison), og selvfølgelig buffalo buffalo buffalo buffalo buffalo buffalo buffalo buffalo.