Telepati

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at telepati var et ord for tankeoverføring uten bruk av språk eller tegn av noe slag? Da trenger man ikke være tankeleser for å forstå at du har misforstått alt. Telepati er et enkelt signalsystem for å kommunisere tall.

Historikk[rediger]

Ordet telepati stammer fra middelalderen, da elementær matematikk var ukjent i lavere samfunnslag. Tall ble sett på som noe mystisk og overnaturlig, og det var vanlig at tryllekunstnere og svindlere brukte tall og numerologi for å forvirre kunder og tilskuere. Et vanlig tankelesernummer gikk ut på at en tankeleser gjettet hvilket tall en annen person tenkte på. Mens tankeleseren var ute av rommet, ble publikum enige om et tall mellom én og ti, som de kommuniserte til tankeleserens medarbeider på scenen. Tankeleseren ble så ledet tilbake til rommet, og han klarte bestandig å gjette hvilket tall medarbeideren tenkte på, helt uten å ha hørt det.

I virkeligheten hadde duoen utviklet et intrikat system der medarbeideren holdt opp et antall fingre som tilsvarte tallet han tenkte på. Tankeleseren kunne dermed bare telle antall fingre for å gjette det hemmelige tallet. Det var først på 1500-tallet at systemet ble avslørt. Systemet fikk da navnet telepati, som står for telle-på-ti, fordi tankeleseren telte på ti fingre.