Stonehenge

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at Stonehenge var den eldste hengen man kjenner til? I så fall henger du igjen i steinalderen. Det er funnet arkeologiske rester etter minst to tidligere henger.

Historikk[rediger]

Den første hengen man har levninger etter er kjent under navnet Strawhenge, mens den nest eldste er en såkalt woodhenge. Hengene var som navnene antyder laget av henholdsvis strå og tre. Aldersforskjellen mellom de ulike hengene er ikke stor, og det har derfor hersket tvil om hvilken som er den eldste. I dag regner man at Stonehenge ble bygget mellom 3000 og 2000 f.Kr., mens Strawhenge og Woodhenge ble bygget en gang i perioden 3010-2010 f.Kr. og 3005-2005 f.Kr., henholdsvis.

Det er ulike spekulasjoner om formålet med Stonehenge, men et enda viktigere spørsmål er hvorfor det ble bygget to tilsvarende henger i andre materialer like før. Den rådende teorien er at de eldste hengene ble pustet og prustet overende av ulver, enten i eller uten forklær.

Enkelte historikere mener også at det eksisterte henger som koblet Strawhenge, Woodhenge og Stonhenge sammen, en såkalt Sammenhenge, men det er ikke funnet beviser for dette.

Andre henger[rediger]