Slektsforskning

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at slektsforskning kunne benyttes til å finne forfedre over tusen år tilbake i tid? Da aner jeg ugler i avstamningen. Slektsforskning møter en teoretisk begrensning ved år 1300.

Utledning

Verdens befolkning er stadig voksende, og passerte 7 milliarder i 2011. Det var først i 1800 at befolkningen nådde 1 milliard, så før dette økte befolkningen ganske moderat.

Du har to foreldre og fire besteforeldre. Alle dine forfedre hadde også to foreldre, så antall forfedre i n-te ledd vokser eksponentielt etter uttrykket P(n) = n2. Dette uttrykket vokser svært fort. I et eller annet ledd vil antall forfedre være større verdens befolkning.

Hvis vi antar at en generasjon varer 25 år, vil antall forfedre rundt år 1300 være omtrent 400 millioner. Dette tilsvarer den anslåtte befolkningen i verden på den tiden. Det betyr at alle som levde på begynnelsen av 1300-tallet er dine tipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptipptippoldeforeldre, eller tipp25 oldeforeldre. Før dette tidspunktet var det ikke nok mennesker i verden til å dekke ditt stadig voksende begjær etter forfedre, og slektsforskningen bryter sammen. Begrensningen er vist grafisk i figuren under.

Befolkning.PNG

Forutsetninger

Utledningen over forutsetter at vi ser bort fra innavl. Grensen for hva som regnes som incest er omdiskutert, men vi holder oss til det generelle ved å utelukke alle former for avkom mellom personer som har et slektskapsforhold. Enkelte, som i sitatet under, hevder at dette er en gal antakelse, men de personene er sikkert resultatet av innavl.

Incest er greit, så lenge det holdes innenfor familien.

{{#if:Frithulf Brødreskift jr. |

Frithulf Brødreskift jr.{{#if:

|, 

}}

}}

Slektsforskning i populærkulturen

  • Salomon Buksemugg regnes som opphavet til graffitikunstverket Incest is only relatively boring, som man kan finne på diverse herretoaletter i Murtnes.