Søringer

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med Suringer.

Du trodde kanskje at «søring» var en betegnelse på personer som ikke kommer fra Nord-Norge? Det er en typisk søring-ting å tro. Hvem som har lov å kalle hvem for søring er i virkeligheten strengt regulert i Søringforskriften.

Bakgrunn[rediger]

Søringforskriften er hjemlet i Arbeidsmøljeloven og regulerer hvem som har lov å kalle hvem for søring. Prinsippet må ikke forveksles med det britiske systemet om hvem som skal kalles Sir.

Grunnprinsipp[rediger]

Grunnprinsippet i Søringforskriften er at du kan kalle noen søring dersom du bor mer enn dobbelt så langt unna Oslo som vedkommende. For de fleste praktiske formål er denne definisjonen nøyaktig nok, men i områder nær Oslo må avstandene søring-korrigeres. Målepunktet er derfor nærmere bestemt til Stortinget (59°54′46″N 10°44′24″Ø). En lokasjons søringdistanse er i forskriften definert som sA = dA + dS, der dA er avstanden fra punkt A til Stortinget og dS er avstanden fra Sinsenkrysset til Stortinget, omtrent 3.56 kilometer.

En person fra punkt A kan kalle en person fra punkt B for søring dersom sB < sA / 2, som i direkte avstander tilsvarer dB < (dA - dS) / 2

Søringdistanse for utvalgte steder[rediger]

Tabellen under viser søringdistansen for utvalgte steder og omtrentlig søring-grense.

Søringgrenser for Norge
Kartet viser søringdistanser i km for hele Norge. Personer utenfor en linje kan kalle personer innenfor den neste linjen med samme farge for søringer.
Søringgrenser for Oslo
Kartet viser søringdistanser i km for Oslo. Personer innenfor Sinsen kan ikke kalle noen for søringer
Søringdistanser
Sted Omtrentlig søringgrense
By Søringdistanse By Søringdistanse
Vardø 1494 km Bodø 787 km
Tromsø 1137 km Brønnøysund 561 km
Narvik 958 km Namsos 454 km
Bodø 787 km Steinkjer 404 km
Mo i Rana 676 km Trondheim 344 km
Brønnøysund 561 km Røros 259 km
Sinsen 7.12 km Stortinget 3.56 km

Merk at Bergen, Haugesund og Stavanger har omtrent samme søringdistanse som Røros. Kart med sirkler som viser søring-distanser for hele landet og for Oslo er vist til høyre. Sirklene er forbundet med tilhørende søring-grenser for å lett kunne se hvem man kan kalle søring.

Tidsaspektet[rediger]

Man blir ikke søring over natta, men hvis man flytter sørover, risikerer man å få søring-stempel over tid. I disse tilfeller brukes livsløps-søringdistanse for å avgjøre forholdet. Nylig bosted vektes høyere, etter formelen \(u=\frac{e^{-k t}}{\sqrt{s}}\), der u er tidsvektet søring-nærhet, t er tiden siden hendelsen delt på personens alder, og s er søringdistansen på denne tiden. k er justeringseffekten, som er eksperimentelt fastsatt til k=3. Justeringsfaktoren \(e^{-k t}}\) er plottet i diagrammet under.

Søringjustering.png

For å finne livsløps-søringdistanse integreres tidsvektet søringnærhet gjennom livet, og livsløps-søringdistanse beregnes fra denne akkumulerte verdien.

Akkumulert tidsvektet søringdistanse regnes ut med formelen \(U=\int_{0}^{1}{u dt}=\int_{0}^{1}{\frac{e^{-kt}}{\sqrt{s}} dt}\).

For diskrete perioder med fast søringdistanse kan dette skrives som \(U=\sum_i{\int_{t_{i-1}}^{t_i}{\frac{e^{-kt}}{\sqrt{s_i}}dt}}=\frac{1}{k}\sum_i{\frac{e^{-k t_{i-1}}-e^{-k t_{i}}}{\sqrt{s_i}}}\).

Livsløps-søringdistanse beregnes da med formelen \(\bar{s}=\left(\frac{1-e^{-k}}{kU}\right)^2=\left(\frac{1}{1-e^{-k}}\sum_i{\frac{e^{-k t_{i-1}}-e^{-k t_{i}}}{\sqrt{s_i}}}\right)^2\).

En 40 år gammel Tromsø-poliker (søringdistanse 1137 km) som får jobb på Stortinget (søringdistanse 3.56 km), vil etter én dag ha en livsløps-søringdistanse lik 1129 km, altså 8 km lenger sør på én dag. Det skal ikke mer til enn 115 dager, snaut fire måneder, på Stortinget før livsløps-søringdistanse har blitt 568 km og tromsøværingen har blitt søring. Etter fullført stortingsperiode har tromsøværingen en livsløps-søringdistanse på 54 km, omtrent som en gjennomsnittlig drammenser.

Det er viktig å huske at man også må ta hensyn til egen livsløps-søringdistanse for å avgjøre om man kan kalle den andre personen søring. Mange har gått i den fella og måttet stå skolerett i gapestokk i skammekroken.