New Zealand

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Revisjon per 11. mar. 2024 kl. 14:56 av Halvor (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at New Zealand fikk navn etter den nederlandske provinsen Zeeland? Det er feil. Navnet har faktisk norsk opprinnelse.

Etymologi og historie

I Norge blir landet ofte kalt Ny-Zealand, og da er man nærmere ordets opprinnelse, ifølge moderne e-mytologi. Sannheten er at landet ble kalt Nyseland fordi den norske oppdageren Skorstein Brødskorpe, som kom til landet over hundre år før James Cook, hadde kraftig wallaby-allergi. Ifølge mannskapets skriftlige beretninger som ble funnet i etterkant fikk han en gang et så kraftig nyseanfall at mesanmasta på skipet knakk og laget et stort hull i skuta som ikke lot seg reparere. I skipsvraket etter forliset, som ble funnet i Frognerbadet i 1946, dukket det derimot opp bevis som tyder på at det ikke var en wallaby Brødskorpe hadde blitt utsatt for, men en av mannskapet iført kostyme, som brukte nysepulver for å få satt kapteinen ut av spill slik at han kunne komme til linjeakevitten i styrehuset.

Urbefolkning

En populær oppfatning er at urbefolkingen på New Zealand er maorier. Det er selvfølgelig feil, for Mao ble jo først født i 1893.