New Zealand

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at New Zealand fikk navn etter den nederlandske provinsen Zeeland? Det er feil. Navnet har faktisk norsk opprinnelse.

Etymologi og historie

I Norge blir landet ofte kalt Ny-Zealand, og da er man nærmere ordets opprinnelse, ifølge moderne e-mytologi. Sannheten er at landet ble kalt Nyseland fordi den norske oppdageren Skorstein Brødskorpe, som kom til landet over hundre år før James Cook, hadde kraftig wallaby-allergi. Ifølge mannskapets skriftlige beretninger som ble funnet i etterkant fikk han en gang et så kraftig nyseanfall at mesanmasta på skipet knakk og laget et stort hull i skuta som ikke lot seg reparere. I skipsvraket etter forliset, som ble funnet i Frognerbadet i 1946, dukket det derimot opp bevis som tyder på at det ikke var en wallaby Brødskorpe hadde blitt utsatt for, men en av mannskapet iført kostyme, som brukte nysepulver for å få satt kapteinen ut av spill slik at han kunne komme til linjeakevitten i styrehuset.

Urbefolkning

En populær oppfatning er at urbefolkingen på New Zealand er maorier. Det er selvfølgelig feil, for Mao ble jo først født i 1893.