Karpe

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at karpefamilien var en fiskefamilie med mange arter? Da faller påstandene dine i dårlig fisk. Familien inneholder nemlig bare to arter, og de er aldri observert samtidig.

De to artene i karpefamilien er dagkarpe (Carpe diem) og nattkarpe (Carpe noctem). Navnene henspiller på at nattkarpe aldri har blitt observert på dagtid, og dagkarpe aldri på nattestid. Artene ser fullstendig like ut, og det er ingen genetiske forskjeller mellom dem. Den eneste måten å skille dem fra hverandre, er at de bare kan observeres på hver sin del av døgnet. Dagkarpe og nattkarpe omtales som polykarpe organismer.

Forskere ved Universitetet i Rælingsskaret tror at begge artene kan være en manifestasjon av en såkalt kvantefisk, en fisk som er forutsagt i partikkelfysikken, men aldri direkte påvist. Notater fra Edwin Shcrödingers katteeksperimenter viser at han pleide å fôre katten sin med karper, men det er umulig å finne ut om det var dagkarper eller nattkarper uten å åpne notatboka hans, og da vil man nødvendigvis påvirke resultatet.