Edderkopp

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk
Edderkopp

Du trodde kanskje at en edderkopp var et todelt, åttebent leddyr? Det er like feil som det er galt. Riktignok har den åtte ben, men kroppen er i én, koppformet, del, og da er den vel strengt tatt et koppedyr.

Beskrivelse og atferd[rediger]

Den vanlige edderkoppen, eddercopula vulgaris, er ca. 10-15 cm lang og har en stiv og hul koppformet kropp og et ringformet hode. På hver side har den fire lange, hårete ben som kan trekkes oppunder kroppen som kamuflasje.

Mens andre koppedyr kan være relativt harmløse (med unntak av brannkopper og vannkopper), har denne arten hele koppen full av edder, en svært virksom nervegift. På stille ben kan den liste seg inn på ethvert offer, som tar den for en kaffekopp og drikker seg til den sikre død.

Statistikk[rediger]

I perioden 1998-2008 mistet 34 kontorarbeidere livet i edderkoppulykker i Norge. Dette er 30 % mer enn forrige tiårsperiode. Dette kan skyldes en ny kaffekoppmote som gjør koppene til forveksling lik en edderkopp.

Internasjonalt har det vært en nedgang i edderkoppdødsfall siden den mye omtalte edderkopptoppen i 1946. Effektiv informasjonsformidling og organiserte tiltak for å holde koppedyrene unna kaffekroken har begrenset omfanget med opptil 63 % de siste 60 årene.