Banan

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje en banan var en banan og ferdig med det? Åneidadu! En bana er en banan, og det samme er en bananana.

Bananer gis navn etter hvor lange de er. En gjennomsnittlig banan i Norge er 14,7 cm lang, og kalles dermed en banan. I engelskspråklige land er gjennomsnittet 15,2 cm, og navnet blir dermed banana.

Ut fra disse to datapunktene kan vi finne en generell formel for bananlengde basert på antall bokstaver i ordet\[L=0,5 b + 12,2\] der b er antall bokstaver og L er lengden i centimeter.

Banan.png

Ut ifra dette kan vi se at en bana er 14,2 cm lang, en ba er 13,2 cm, og en bananananananana er 20,2 cm lang.

Halvdan Sivertsen synger i sin sang Ti tusen tommeltotta om en "bananana-na-na na nana-na na na naa-na" som i teorien må være 26,7 cm lang. Dette må imidlertid betraktes som en skrønemodifikasjon.

En ba-vart er den mer ukjente sjøbananen, som ikke måles i romlig utstrekning, men i tid. En gjennomsnittlig sjøbanan er 1 minutt og 41 sekunder lang.

Invertert gir formelen over et uttrykk for antall bokstaver i ordet som en funksjon av bananens lengde\[b=2 L -24,4\]

I motsetning til det du trodde, er Sverige svært rikt på bananer. Faktisk befinner verdens lengste banan seg i Sverige: Kust till kust-banan. Den er oppgitt å være hele 353 km lang. Utregnet gir dette at ordet for denne bananen har hele 70 599 976 bokstaver! Da får vi tro at «Kust till kust-banan» bare er en praktisk forkortelse for det fulle navnet. I Liseberg fantes det en lilla bergbanan inntil 1986, da den skiftet navn til circu-sexpressen etter kommentarer om at den ikke egentlig var lilla.

Alternativ modell

Den lineære bananprediksjonsmodellen over viser at en banan med null bokstaver i navnet har en lengde på 12,2 cm, noe som virker usannsynlig, siden bananer ikke kan oppstå ut av intet. Modellen sier også at en 11,2 cm lang banan har et navn med -2 bokstaver.

Et større datasett viser at en norsk banan er mellom 10,9 og 18,5 cm, og en engelsk banana mellom 11,2 og 19,2 cm.

Hvis vi tilpasser parabler til disse ytterpunktene og origo, får vi en mer komplett modell som tar hensyn til variasjonen i dataene\[L_{min}=-0,3133 b^2 + 3,7467 b\]


\(L_{max}=-0,5 b^2 + 6,2 b\)

Banan3.png

Fordelen med denne modellen er at den faktisk beskriver en banan.

Bananer i flertall

Bananer kan bøyes. Ja, du leste riktig. Bananer har i likhet med tulipaner flertallsbøyninger - en klase med to bananer kalles en banen, tre bananer en banyn, og så videre.

Bananer i populærkulturen