Ask Aladdin

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at den kjente norske eventyrfiguren het Askeladden? Da har du rotet deg inn i et eventyr. Helten i de mange eventyrene heter egentlig Ask Aladdin.

Historikk

Da eventyrsamlerne Asbjørnsen og Moe utga Norske Folkeeventyr på 1840-tallet, hadde de reist landet rundt på akademiske stipender og samlet inn folkelig prosa som de hadde samordnet og gjendiktet. Nyere historieforskning viser derimot at forfatterne aldri reiste rundt og samlet inn eventyr, men at de satt på kroa og drakk. På et bruktmarked hadde de fått tak i en utgave av den arabiske eventyrsamlingen Tusen og en natt, og da fristen fra forleggeren nærmet seg, diktet de i full fart om disse eventyrene slik at de passet norske forhold. Sultaner ble byttet ut med konger, ørken med skog, tigere med bjørner, og hovedpersonen i mange av eventyrene, Aladdin, fikk et norsk fornavn og ble hetende Ask Aladdin, som i andreutgaven ble endret til Askeladden.

Ask Aladdin og den magiske krukken

Et av de mest kjente eventyrene om Ask Aladdin er Ask Aladdin og den magiske krukken.

Ask Aladdin er en fattig gutt på landsbygda som pleier å stjele epler i frukthagen til kongen. Han blir ofte jaget av kongens soldater, men kommer alltid unna ved å hoppe mellom epletrærne. En dag treffer han prinsesse Jannike, som har rømt fra slottet for å unnslippe en lov som sier at hun må gifte seg med en prins. Ask Aladdin blir straks forelsket i henne, men Jannike hentes tilbake til slottet av soldatene.

Kongen har en rådgiver, den slemme trollmannen Joralf, som ber Ask Aladdin om å lete etter en magisk krukke som skal finnes i en stor grotte gjemt i skogen. Ask Aladdin finner krukken, men Joralf har fulgt etter ham. Han skvetter når han ser ham, og kommer til å gni på krukken, og en stor vette dukker opp. Vetten kan oppfylle tre av Ask Aladdins ønsker. Ett av ønskene er at han skal bli en prins slik at han skal kunne gifte seg med prinsesse Jannike.

Men Joralf vil selvsagt ha tak i krukken. Etter mange eventyr, strabaser og nederlag i kampen mot Joralf, vinner Ask Aladdin prinsesse Jannike ved å bli seg selv og vise seg verdig henne. Ask Aladdins siste ønske blir at vetten i krukken skal få sin frihet.