Andføttestegn

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at det het «anførselstegn»? I så fall kan du anføres til skammekroken. Det heter andføttestegn.

Symbol[rediger]

Selve symbolet er utformet som to andeføtter som står andføttes over hverandre. Symbolet finnes i to speilvendte varianter: åpnende og lukkende andføttestegn. I motsetning til for eksempel parenteser, er ikke åpningen og lukkingen endelig ved bruk av andføttestegn. Andføttestegnet åpner én dør, men lukker en annen. Dersom andføttestegn benyttes til å angi et sitat, kan også den overordnede teksten tolkes som et sitat innad i sitatet. Tegnet kan på denne måten sies å være en språklig manifestasjon av et Möbius-bånd.

Bruksområde[rediger]

Andføttestegn benyttes i utgangspunktet for å uttrykke at to personer ligger andføttes, altså med føttene mot hverandre. Det kan også benyttes om andre fysiske objekter, eller i overført betydning.

Eksempler:

  • De gikk og Anfottes1.pngla segAnfottes2.png betyr at de la seg med føttene mot hverandre.
  • Permene tar minst plass når de Anfottes1.pngstablesAnfottes2.png betyr at de tar minst plass når de legges annenhver gang mot venstre og høyre.

Misforståelser[rediger]

Man ser ofte betegnelsen gåseøyne benyttet om andføttestegn. Dette er misvisende og kommer av en gammel forveksling av ender og gjess. Når ei gås og ei and plasseres andføttes, kommer gåseøynene i høyde med andeføttene, og vice versa. På nynorsk gjør uttrykket andsynes det enda mer forvirrende. Andsynes betyr overfor eller ansikt til ansikt, altså ikke vice versa, men vis-à-vis. Dette er altså det motsatte av andføttes, siden øynene er på linje. Uttrykkene gå an og angå, som i passiv form heter gås an og angås, illustrerer den historiske artsforvirringen mellom and og gås tydeligere. Yttrykkspar av denne typen omtales for øvrig som andføttes-uttrykk, eller Anfottes1.pnguttrykkAnfottes2.png.

Se også[rediger]