Irland

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Revisjon per 24. des. 2011 kl. 15:30 av Halvor (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Du trodde kanskje at det var et rikt planteliv som gjorde Irland grønt? Da skulle du nok ha ikke da drukket den siste koppen med irish coffee. Irlands grønnfarge skyldes nemlig korrodert kobber.

Historie

 
Havstrømmene rundt Storbritannia under dannelsen av Irland

Historiske funn tyder på at England var blant de viktigste bidragsyterne i den europeiske kobber- og bronsealderen. På stort sett hele vestkysten av dagens Storbritannia var det kobbergruver. Kobberet ble brukt til nyttegjenstander, kunst, våpen og handelsvarer, hovedsakelig hoppestokker og lyskebeskyttelser. Slagget fra gruvedriften ble i stor grad deponert i det vi i dag kaller Irskesjøen. Siden måten britene utnyttet kobbermalmen ennå var ganske primitiv, ble mye kobber igjen i slagget. Sakte lot restene seg løse i ammoniakkløsningen som ble brukt under utvinningen, og forsvant med havstrømmene.

Bronsealderens briter visste lite om havstrømmer, og det de visste var uansett i ferd med å bli avleggs. Dette var nemlig omtrent samtidig som skottene fant opp golf, og med sporten fulgte Golfstrømmen, som i sin begynnelse strømte den andre veien. Havstrømmen transporterte det løste kobberet utover mot havet, og som resultat av corioliseffekten ble det dannet en sirkulerende strøm utenfor vestkysten av landet, der kobberet ble avsatt. På knappe 200 år ble det avlagt så mye materiale at toppen av kobberfjellet stakk opp av havet, og tilveksten fortsatte.

Først på 400-tallet ble øya oppdaget. Det var da ukjent at den hovedsakelig besto av kobber siden sedimentering av organisk materiale og algevekst på kobberfjellet hadde dekket det til. Likevel hadde jorda et oransje skjær fra kobberet, og spesielt ble det lagt merke til at kuene som ble bragt dit også fikk den rødlige fargen. Den første kurasen som ble avlet frem på Irland fikk derfor navnet «redox».[1]

Etter som gruvedriften i England sluttet, stoppet også avsettingen av kobber på Irland, og veksten stanset. Uten tilførsel av nye ioner begynte kobberet på øya å korrodere, og den oransje fargen gikk over til grønt. Dette faller tidsmessig sammen med William of Orange sitt styre.

Navn og flagg

 
Det irske flagget

Etter at Irland frigjorde seg fra Storbritannia i 1922 var et viktig punkt i konstitusjonen å feire den irrgrønne fargen landet hadde fått. Derfor tok de navnet Irrland, som etter den nye konstitusjonen i 1937 ble forenklet til Irland. Det irske flagget viser landets overgang fra oransje til grønt (designeren av flagget hadde tegnet grønnfargen på høyre side, men de som sto på den andre siden av bordet så det motsatt). Hvitfargen i midten representerer katalysatoren platina, som forårsaket utfellingen av kobberet som dannet landet.

Det nordirske flagget ble laget før korrosjonen startet, og har derfor bare den røde og hvite fargen.

Kultur

Irlands skytshelgen St. Patrick hadde ifølge historiske beretninger ryggplager før han flyttet til Irland, men disse skal ha gått bort etter at han kom dit. En korrupt lege hevdet at det var kobberet på øya som kurerte problemet, og dette ryktet spredde seg fort.

I et helt århundre drev en konstant strøm av mennesker med ryggproblemer mot landet for å blir kurert. Mange av disse hadde ryggmargsproblemer og delvise lammelser og stive ledd, og mens de sto utålmodige og ventet på at plagene skulle forsvinne, hoppet de opp og ned med armene stive ved siden. Slik oppsto den irske folkedansen.


Takk til Amalie Riisager for idé.

Referanser