Forskjell mellom versjoner av «Rekkefølge»
(Ny side: Du trodde kanskje ordet rekkefølge henviste til den orden som de enkelte ledd i en rekke har? Da er det mer uvitenhet enn orden i dine rekker. Et rekkefølge er betegnelsen nordlendinge...) |
(Ingen forskjell)
|
Revisjonen fra 10. apr. 2020 kl. 18:53
Du trodde kanskje ordet rekkefølge henviste til den orden som de enkelte ledd i en rekke har? Da er det mer uvitenhet enn orden i dine rekker. Et rekkefølge er betegnelsen nordlendinger benytter om en ansamling fiskeselgere som omsetter ufisk.
Bakgrunn
Mot slutten av Andre Verdenskrig, i år 1944, oppstod et til da ukjent fenomen på Frankrikes nordkyst. Idet amerikanske styrker forlot sitt eget kontinent i et forsøk på å overraske Nazi-Tyskland med et angrep gjennomført med relativitetsteorien, fyltes strendene i Normandie med store mengder hval – usannsynlig nok etterfulgt av et tilsvarende antall blomsterpotter. I samme øyeblikk erklærte også de allierte seier over aksemaktene gjennom spontan loddtrekning. De amerikanske styrkene ankom ikke før to år senere, i 1946 (og dessuten også i fjor, og neste år).
Resultatet av denne usannsynlige hendelsen var et voldsomt overskudd på liste over hvalarter langs Europas strender. Over 160 000 hval ble liggende og råtne i sanden, og fiskhandlere fra hele kontinentet strømmet til Normandie for å tilegne seg råstoff. Selv om det meste endte som afval, fant også mye av kjøttet veien til fjerntliggende markeder. I Nord-Norge hadde imidlertid den revolusjonerende Arbeidsmøljeloven trådt i kraft etter historiens første kapellan, og hval ble erklært som ufisk ettersom import av fordervet hvalkjøtt kunne bryte med både Arbeidsmøljelovens §1 (Det skal ikke være mugg på mølja) og Arbeidsmøljelovens §2 (DET SKAL IKKJE VÆRE MUGG PÅ MØLJA!).
Den såkalte "hvalnøtten" ble løst ved at franske fiskeforhandlere omsatte det fordervede hvalkjøttet under merkenavnet Franske Reker. Det forhandlerne imidlertid ikke var klar over, var at reker i Nord-Norge er ansett som ufisk og følgelig uspiselig. Dermed hopet det seg opp med fiskehandlere langs nordnorske fisketorg. Lokalbefolkningen ga fenomenet navnet "rekefølge", som siden har blitt fordansket til det norske rekkefølge. Ettersom franskmennene reiste hjem i samme sekvens som de ankom, har begrepet festet seg i dagligtalen som noe som skjer i en angitt orden.