Forskjell mellom versjoner av «Sushi»

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Du trodde kanskje at '''sushi''' hadde japansk opphav? Da bør du tørke det rå fiskegliset av munnen. Matretten er egentlig en etterligning av en skandinavisk rett. == Opphav == Japansk...)
 
m
 
(5 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Du trodde kanskje at '''sushi''' hadde japansk opphav? Da bør du tørke det rå fiskegliset av munnen. Matretten er egentlig en etterligning av en skandinavisk rett.
+
<onlyinclude>Du trodde kanskje at '''sushi''' hadde [[japan]]sk opphav? Da bør du tørke det rå fiskegliset av munnen. [[Matrett]]en er egentlig en etterligning av en skandinavisk rett.</onlyinclude>
  
 
== Opphav ==
 
== Opphav ==
  
Japanske turister som besøkte Norge på midten av 1800-tallet lot seg ofte fascinere av de ulike norske spesialitetene som raspeballer, smalahove og hønsehjerner. Da kokken Hinaya Yohei kom til Voss i [[1846]] fikk han smaken for mange av rettene, og etter gjenkomsten til Japan forsøkte han å lage maten på egenhånd. En av tingene han hadde fått smake var en fiskerett nordmennene kalte "sushi" (det japanske språket har ikke bokstaven ''L''). Han hadde spurt på restauranten hva han spiste, og fikk høre at fisken ikke var stekt.
+
Japanske turister som besøkte Norge på midten av 1800-tallet lot seg ofte fascinere av de ulike norske spesialitetene som raspeballer, smalahove og [[håne|hønsehjerner]]. Da kokken Hinaya Yohei kom til Voss i [[1846]] fikk han smaken for mange av rettene, og etter hjemkomsten til Japan forsøkte han å lage maten på egenhånd. En av tingene han hadde fått smake var en fiskerett nordmennene kalte "sushi" (det japanske språket har ikke bokstaven ''L''). Han hadde spurt på restauranten hva han spiste, og fikk høre at fisken ikke var stekt.
  
Rundt 1850 åpnet Yohei en kiosk i Tokyo der han solgte den norske spesialiteten, og suksessen lot ikke vente på seg. Snart dukket det opp en sushikiosk på hvert gatehjørne, og med den økende populariteten ble snart opprinnelsen glemt, og sushi blir i dag regnet som en japansk matrett.
+
Rundt 1850 åpnet Yohei en kiosk i Tokyo der han solgte den norske spesialiteten, og [[sukess]]en lot ikke vente på seg. Snart dukket det opp en sushikiosk på hvert gatehjørne, og med den økende populariteten ble snart opprinnelsen glemt, og sushi blir i dag regnet som en japansk matrett.
 +
 
 +
{{Vissteduat|
 +
* ... mange typer sushi kan kvikne til igjen hvis de legges i et akvarium?
 +
}}
  
 
[[Category:Ernæring]]
 
[[Category:Ernæring]]

Nåværende revisjon fra 18. jan. 2015 kl. 16:35

Du trodde kanskje at sushi hadde japansk opphav? Da bør du tørke det rå fiskegliset av munnen. Matretten er egentlig en etterligning av en skandinavisk rett.

Opphav

Japanske turister som besøkte Norge på midten av 1800-tallet lot seg ofte fascinere av de ulike norske spesialitetene som raspeballer, smalahove og hønsehjerner. Da kokken Hinaya Yohei kom til Voss i 1846 fikk han smaken for mange av rettene, og etter hjemkomsten til Japan forsøkte han å lage maten på egenhånd. En av tingene han hadde fått smake var en fiskerett nordmennene kalte "sushi" (det japanske språket har ikke bokstaven L). Han hadde spurt på restauranten hva han spiste, og fikk høre at fisken ikke var stekt.

Rundt 1850 åpnet Yohei en kiosk i Tokyo der han solgte den norske spesialiteten, og sukessen lot ikke vente på seg. Snart dukket det opp en sushikiosk på hvert gatehjørne, og med den økende populariteten ble snart opprinnelsen glemt, og sushi blir i dag regnet som en japansk matrett.