Kjøleskap

Fra Viktigperia
Share/Save/Bookmark
Gå til: navigasjon, søk

Du trodde kanskje at temperaturen i et kjøleskap er bestemt ut fra hvilke forhold som gjør maten mest holdbar? Det argumentet er ikke holdbart, og du må prøve å holde hodet kaldt. Temperaturen i kjøleskapet skal holdes ved 4 °C fordi det er den temperaturen der vann har størst tetthet.

Vannets fysiske egenskaper

Figurene under viser vannets tetthet som en funksjon av temperaturen. Vannets tetthet synker med økende temperatur, men i motsetning til de fleste andre væsker synker tettheten også når temperaturen nærmer seg frysepunktet. Dette gjør at vann har høyest tetthet ved 4 °C, og tettheten ved denne temperaturen er 999,9720 kg/m³.

Historie

Under andre verdenskrig, mens Norge var okkupert av Nazi-Tyskland, forsket tyskerne på hvordan de kunne lage en atombombe. I tyskernes forskning var tungtvann avgjørende for å kontrollere de kjernefysiske prosessene i bomben, og det ble derfor satt i gang produksjon av tungtvann på Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark.

Produksjonen av tungtvann gikk sakte, og uvitende om hva tungtvann egentlig var, bestemte Quisling at produksjonen skulle økes ved at det ble laget tungtvann i de tusen hjem. Siden vann er tyngst ved 4 °C, kunne ikke tungtvann være noe annet enn vann nedkjølt til denne temperaturen. Gjennom sin organisasjon Nasjonal Samling, NS, bestemte Quisling at alle kjøleskap skulle ha en innvendig temperatur på 4 °C til enhver tid. Dette kravet ble nedfelt som et kjøleskapspålegg i retningslinjene NS 1946 Kjøleskap - Spesifikasjoner for produksjon. Standarden gjelder fortsatt i dag, men utstederen, Nasjonal Samling, har skiftet navn til Norsk Standard.