Auberginer

Fra Viktigperia
Share/Save/Bookmark
Gå til: navigasjon, søk
Australias urbefolkning er lei av å bli kalt aboriginer.

Du trodde kanskje at urbefolkningen i Australia het «aboriginer»? Det er helt galt. Det gamle navnet er auberginer, men de foretrekker å bli kalt eggmennesker.

Navneforvirring

Helt siden Australia ble koloskopert har eggmenneskene blitt omtalt som auberginer. Navnet kommer av det franske ordet auberge, som betyr herberge. Da europeerne kom til Australia ble de nemlig tatt godt imot og innlosjert på herberger. Den vanlige misoppfatningen om at folket heter aboriginer oppsto etter at en oppdagelsesreisende hadde spist for mye av eggmenneskenes livrett, abbor i gin.

Folket selv foretrekker sitt opprinnelige navn, eggmennesker. Navnet henspiller på at de som nebbdyret, maurpinnsvinet og påskeharen ikke føder levende barn, men legger egg.

Kultur

Eggplantekulturen er en svært gammel naturkultur, men samtidig er den bemerkelsesverdig avansert. Faktisk hadde de omfattende kunnskap om både makroøkonomi og kvantefysikk for over 10 000 år siden, samtidig som de også klarte å holde seg oppdatert på Idol. (Det var ikke så vanskelig på den tiden.)

Kjente gjenstander fra eggplantekulturen

Bumerang

En bumerang er den tradisjonelle auberginske boligen for høvdingen i stammen. Arkitektonisk er den mye mer utbrodert enn de andre husene, og bærer tydelig preg av eierens rang. Derfra har den også fått navnet - en bu med rang. Bumerangen har fordelen at den kan overleveres til andre medlemmer av stammen og gå på rundgang, men den vil alltid komme tilbake til sin rettmessige eier.

Didgeridoo

Didgeridooen er auberginerlandsbyens kloakkrenser. «Didge» er aboriginsk for å renske opp, så en som «didger i do» vakser toalettene. Vanligvis vil en didgeridoo benytte seg av et langt, hult trerør til opprenskingen.