Forskjell mellom versjoner av «New Zealand»

Fra viktigperia, der sannhet møter veggen
Hopp til navigering Hopp til søk
m
Linje 7: Linje 7:
 
== Urbefolkning ==
 
== Urbefolkning ==
  
En populær oppfatning er at urbefolkingen på New Zealand er ''Maorier''. Det er selvfølgelig feil, for Mao ble jo først født i 1893. På New Zealand, som i Australia, levde det i utgangspunktet utelukkende [[Aubergin|auberginer]], eller eggmennesker, som de foretrekker å bli kalt i dag.
+
En populær oppfatning er at urbefolkingen på New Zealand er ''Maorier''. Det er selvfølgelig feil, for Mao ble jo først født i 1893. På New Zealand, som i [[Australia]], levde det i utgangspunktet utelukkende [[Aubergin|auberginer]], eller eggmennesker, som de foretrekker å bli kalt i dag.
  
 
{{Vissteduat|
 
{{Vissteduat|

Revisjonen fra 13. okt. 2015 kl. 07:35

Du trodde kanskje at New Zealand fikk navn etter den nederlandske provinsen Zeeland? Det er feil. Navnet har faktisk norsk opprinnelse.

Etymologi og historie

I Norge blir landet ofte kalt Ny-Zealand, og da er man nærmere ordets opprinnelse, ifølge moderne e-mytologi. Sannheten er at landet ble kalt Nyseland fordi den norske oppdageren Skorstein Brødskorpe, som kom til landet over hundre år før James Cook, hadde kraftig Wallaby-allergi. Ifølge mannskapets skriftlige beretninger som ble funnet i etterkant fikk han en gang et så kraftig nyseanfall at mesanmasta på skipet knakk og laget et stort hull i skuta som ikke lot seg reparere. I skipsvraket etter forliset, som ble funnet i Frognerbadet i 1946, dukket det derimot opp bevis som tyder på at det ikke var en wallaby Brødskorpe hadde blitt utsatt for, men en av mannskapet iført kostyme, som brukte nysepulver for å få satt kapteinen ut av spill slik at han kunne komme til linjeakevitten i styrehuset.

Urbefolkning

En populær oppfatning er at urbefolkingen på New Zealand er Maorier. Det er selvfølgelig feil, for Mao ble jo først født i 1893. På New Zealand, som i Australia, levde det i utgangspunktet utelukkende auberginer, eller eggmennesker, som de foretrekker å bli kalt i dag.